Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Să vorbim despre… VITEZĂ

Aproximativ o treime dintre decesele cauzate de accidente rutiere sunt parțial provocate de viteza excesivă sau neadecvată[1]. Potrivit cercetătorilor, riscul de a fi implicat într-un accident atunci când automobilul circulă cu viteză ridicată este de 12,8 ori mai mare decât în cazul în care circulă cu viteza adecvată [2].Totodată, accidentele care se petrec din cauza vitezei mai mari provoacă mult mai multe pagube decât cele care au loc la viteze mai mici.

Pe baza rezultatelor cercetărilor efectuate în domeniu [3], Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (CEST) a calculat că, dacă vitezele medii ar scădea cu numai 1 km/h pe toate drumurile din UE, peste 2 200 de decese provocate de accidente rutiere ar putea fi prevenite în fiecare an.

Iată de ce unele dintre dintre capitalele Europei au decis să reducă viteza limită de deplasare în oraș pentru automobile. Capitala Franței a introdus în 2021 cea mai mare zonă de 30 km/h din Europa, acoperind întregul oraș, cu excepția mai multor drumuri principale, cum ar fi Champs Elysée și șoseaua principală de centură. Schimbările din Franța au venit în condițiile în care oficialii din capitala belgiană Bruxelles au publicat noi cifre care arată o scădere continuă a coliziunilor, răniților și deceselor,ca urmare a limitei sale de 30 km/h la nivelul întregului oraș introdusă în ianuarie 2021. Orașul a înregistrat, de asemenea, o reducere semnificativă a poluării fonice datorită scăderii vitezei.

Anul acesta, începând cu data de 8 decembrie, și în Amsterdam va fi redusă limita de viteză pe majoritatea arterelor sale la 30 km/h. Orașul s-a pregătit din timp pentru această schimbare prin modificarea marcajelor rutiere și amplasarea a 4.400 de noi semne care indică noua limită de viteză. Consiliul municipal consideră că această schimbare va face străzile mai sigure și mai liniștite. Odată cu noua limită de viteză orașul se așteaptă la o reducere cu 20-30% a accidentelor grave. În plus, este de așteptat ca zgomotul traficului să fie mult diminuat, făcând orașul un loc mult mai plăcut.

[1] Directiva (UE) 2015/413 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră.

[2] OCDE/ECMT (2006): Gestionarea vitezei.

[3] Dingus et al. (2016): Driver crash risk factors and prevalence evaluation using naturalistic driving data

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter