În 2022, aproximativ 10.000 de persoane și-au pierdut viețile pe drumurile rurale din Europa, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul deceselor rutiere. Drumurile rurale pot fi periculoase, în comparație cu alte tipuri de drumuri. Acestea nu dispun adesea de parapete centrale și laterale și permit diferențe mari de viteză și greutate între vehiculele care le folosesc, de la camioane la bicicliști și pietoni vulnerabili. Accidentele cu un singur vehicul, în care un șofer obosit calculează greșit un viraj și iese de pe șosea, sunt frecvente. Coliziunile frontale apar și ele frecvent și sunt adesea letale.
Cel mai recent raport PIN din Europa, creat de European Transport Safety Council, arată că depășirea limitei de viteză este, de departe, cel mai des întâlnită problemă în trafic, viteza continuând să reprezinte o problemă pe drumurile rurale. Potrivit unei analize derulate pe parcursul a trei ani de zile, înainte și după introducerea marcajelor rutiere în zonele în care au fost înregistrate cele mai multe coliziuni cu răniri, numărul evenimentelor rutiere a fost diminuat de la 12 la șapte, după aplicarea marcajelor rutiere. Din cauza nivelului relativ scăzut al siguranței rutiere, a vitezelor mari înregistrate și a utilizatorilor drumului, drumurile rurale sunt considerate a fi printre cele mai periculoase în ceea ce privește designul.
În ciuda statisticilor, drumurile rurale pot fi și sunt făcute să fie mai sigure prin intervenții care nu trebuie să fie costisitoare. Audituri privind siguranța rutieră și analiza zonelor cu risc ridicat, stabilirea unor limite de viteză adecvate și asigurarea respectării acestor limite, crearea unor căi separate pentru bicicliști și pietoni, eliminarea obstacolelor de pe marginea drumului. Acestea sunt doar câteva exemple a ceea ce poate și ar trebui făcut. Urmând principiile sistemului sigur, țările și regiunile din întreaga Europă fac schimbări substanțiale.
Sursa: European Road Safety Charter
Foto: CCO Public Domain