Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Vizibilitatea vehiculelor

Pentru siguranța rutieră este important ca prezența celorlalți participanți la trafic să fie detectată la timp. Detectarea mai bună și mai timpurie a celorlalți participanți la trafic duce la luarea de măsuri din timp pentru evitarea unei coliziuni sau pentru reducerea gravității accidentului datorită vitezei mai mici la impact. Pentru autovehicule, sistemul de iluminare este modalitatea generală de a spori vizibilitatea. Luminile pot de asemenea contribui la creșterea vizibilității în timpul zilei. Vizibilitatea este importantă și pentru bicicliști, mai ales pe timpul nopții. Luminile acestora sunt, în general, mult mai puțin intense decât cele ale mașinilor și, în plus, sunt vizibile doar din față și din spate. Semnalizarea reflectorizantă laterală a bicicletelor poate spori vizibilitatea acestora. Pentru toți participanții la trafic neprotejați precum pietonii, conducătorii mopedelor și ai motocicletelor, îmbrăcămintea reflectorizantă le sporește vizibilitatea.

Cea mai bună practică

Luminile de zi

Despre ce este vorba? Luminile de zi (DRL) reprezintă obligația legală ca toate autovehiculele să circule cu luminile de întâlnire aprinse, sau cu lumini speciale de zi, indiferent de ora din zi sau de lumina existentă. Luminile de zi vizează reducerea accidentelor pe timp de zi care implică mai mulți participanți la trafic și cel puțin un autovehicul. Luminile de zi sporesc vizibilitatea și îmbunătățesc percepția asupra distanței și a vitezei autovehiculelor. De asemenea, măresc posibilitatea ca ceilalți participanți la trafic să detecteze autovehiculele din timp și să-și adapteze propriul comportament. Până în prezent, 14 state membre au introdus reglementări obligatorii cu privire la luminile de zi, cu diferite condiții, iar unele state membre recomandă utilizarea acestora.

Care sunt factorii implicați? Introducerea luminilor de zi poate avea loc la nivel național sau la nivel european. Obigativitatea luminilor de zi necesită schimbarea legislației, susținută de campanii de publicitate și de punerea în aplicare. Folosirea benevolă a luminilor de zi ar necesita campanii intensive de informare pentru a convinge conducătorii auto de avantajele acesteia în materie de siguranță.

Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de acestă practică? Meta-analizele arată că obligativitatea luminilor de zi va duce la reducerea numărului accidentelor din timpul zilei în care sunt implicați mai mulți participanți la trafic, printre care și autovehicule, cu 5 până la 15%. Există voci care contestă utilizarea luminilor de zi, din cauza potențialelor efecte adverse asupra anumitor tipuri de accidente (cele care implică pietoni, bicicliști și motocicliști, precum și ciocnirile din spate) însă nu există dovezi științifice care să arate existența acestor efecte adverse.

Sursa: www.ec.europa.eu

Foto: www.office.microsoft.com

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter