Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Testarea aleatorie a concentrației de alcool în aerul expirat

Despre ce este vorba?

Testarea aleatorie a concentrației de alcool în aerul expirat are ca scop identificarea conducătorilor auto care depășesc limita legală a alcoolemiei. În cadrul acestui tip de teste, conducătorii auto sunt opriți și testați de către poliție, indiferent dacă sunt suspectați de conducere sub influența alcoolului sau nu. Aceste teste sunt obișnuite în multe țări europene. Finlanda are nivelul cel mai înalt de testare aleatorie a concentrației de alcool în aerul expirat din Europa, cu un număr de teste pe populație de 34%. Suedia este a doua cu 17%.

Care sunt factorii implicați?

Testarea aleatorie a concentrației de alcool din aerul expirat intră în general în atribuțiile poliției.

Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de această practică?

Legislația suedeză permite poliției să testeze conducătorii auto implicați în accidente, pe cei surprinși încălcând regulile de circulație sau pe cei aleși în mod aleatoriu în controalele rutiere programate. Proporția accidentelor rutiere cu răniri în care au fost implicați conducători auto aflați sub influența alcoolului a scăzut de la 14% la 9% după introducerea acestor teste în anii 1970.

În Finlanda, de la introducerea acestor teste la sfârșitul anilor 1970, consumul de alcool și proporția vehicule-kilometri s-au dublat. În această perioadă, proporția de conducători auto aflați sub influența alcoolului s-a redus la jumătate și a rămas de aproximativ 0,2% de la începutul anilor 1980.

În Țările de Jos, fiecare dublare a numărului de teste începând cu 1986 a fost însoțită de o scădere cu 25% a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului, iar între 1985 și 2000, proporția acestora a scăzut cu două treimi.

Din 2003 în Danemarca, toți conducătorii auto supuși de către poliție la un control de rutină (de exemplu, pentru verificarea vitezei sau a utilizării centurii de siguranță) sunt de asemenea testați cu privire la consumul de alcool. Numărul de accidente legate de consumul de alcool a fost redus cu peste un sfert în cei doi ani de după introducerea acestei măsuri.

Estonia a introdus testarea aleatorie a concentrației de alcool în aerul expirat în 2005. În același an au fost testați 180 000 de conducători auto. Proporția conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului a scăzut de la 1,86% la 1,19% între 2004 și 2005.

Cheltuielile constau în costurile de aplicare și de administrare. Beneficiile constau în reducerea accidentelor.

*Așa cum este menționat și în cadrul documentului elaborat ca parte a acestui proiect, Cele mai bune practici în materie de siguranță rutieră – Ghid pentru măsuri la nivel național, aplicarea unor inițiative solitare nu contribuie la îmbunătățirea siguranței pe șosele. Este necesară o analiză profundă, urmată de adoptarea unei strategii și a unui ansamblu de măsuri adaptate la cerințele fiecărei țări.

Sursa: www.ec.europa.eu

Foto: www.office.microsoft.com

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter