Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Telefoanele mobile – aspecte legislative privind folosirea telefoanelor şi a aparatelor audio la volan

Cercetările în domeniu au demonstrat că folosirea telefoanelor mobile şi a celor echipate cu dispozitive hands-free la volan are următoarele consecinţe:

  • reacţii mai încete decât în cazul conducerii sub influenţa alcoolului. Cercetările arată că reacţiile şoferilor sunt diminuate cu  30%  în timp ce folosesc telefonul mobil la volan faţă de situaţia în care ar fi condus cu o alcoolemie de 50 mg/100ml. Acestea sunt cu 50% mai scăzute decât în condiţii normale,
  • reacţii mai încete la semnalele din trafic. Folosirea telefonului în timpul condusului rezultă în reducerea semnificativă a reacţiilor şoferului la semnalele din trafic sau alte evenimente relevante. Probabilitatea ca semnale importante din trafic să fie ignorate este destul de ridicată,
  • reacţii mai încete la frânare. Studiile arată că timpul de reacţie în caz de frânare este redus în timpul unei conversaţii telefonice cu 0.3 până la aproape 0.7 secunde,
  • percepţie redusă asupra traficului. Studiile au demonstrat o scădere semnificativă a percepţiei, înţelegerii şi proiecţiei traficului din cauza nivelului de concentrare pe care îl necesită conversaţiile telefonice purtate la volan.

Astfel, 26 dintre cele 27 ţări membre UE au o legislaţie specifică privind folosirea telefoanelor mobile. Legislaţia specifică include utilizarea telefoanelor mobile şi a altor modalităţi de comunicare şi stipulează cerinţe concrete cum ar fi utilizarea echipamentului hands-free. Suedia este singurul stat-membru UE care nu are o legislaţie privind utilizarea telefoanelor şi a altor dispozitive similare. În Suedia, cerinţele privind utilizarea telefoanelor mobile la volan sunt incluse în ordonanţa privind traficul rutier: „Pentru evitarea accidentelor, utilizatorii drumului trebuie să acorde grija şi atenţia pe care o impun circumstanţele.”

În ceea ce priveşte folosirea aparatelor radio sau a casetofoanelor, 6 ţări membre şi Elveţia au declarat că au o legislaţie generală privind operarea manuală a casetofoanelor şi/sau folosirea căştilor. De exemplu, în Slovacia, regulamentul privind siguranţa rutieră specifică faptul că şoferul trebuie să se concentreze asupra şofatului şi să fie atent la ceea ce se întâmplă în trafic. Potrivit Ministerului de Transport din Slovacia, acest articol conţine interdicţia de a folosi radio-casetoafoane în timpul condusului. În alte ţări, aceste articole generale stipulează că auzul şoferului nu trebuie să fie afectat în timp ce se află la volan. În unele ţări, acest lucru a condus la folosirea căştilor până la un anumit volum al sunetului.

În ceea ce priveşte legislaţia specifică, şase ţări au adoptat articole specifice în legislaţia rutieră, facând referire directă la dispozitive de sunet sau căşti. De exemplu, în Grecia se menţionează în mod explicit că este interzisă folosirea căştilor conectate la radiourile portabile, reportofoane şi alte dispozitive similare. De asemenea, legea spaniolă stipulează că este interzisă utilizarea căştilor conectate la orice aparate care produc sunete.

Sursa: www.europa.eu

Foto: Microsoft Office

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter