Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Siguranța rutieră

Sondaj condus de Organizația Gallup la cererea Directoratului General Pentru Mobilitate și Transport

(2010)

Comisia Europeană se angajează să contribuie la drumuri mai sigure în Europa. Conform estimărilor, dacă fiecare conducător auto și-ar fi utilizat centura de siguranță, ar fi respectat limita de viteză și nu ar fi condus sub influența alcoolului, peste 12,000 de vieți ar fi fost salvate în fiecare an pe drumurile europene. Pentru a înregistra progres în acest domeniu, Directoratul General Pentru Mobilitate și Transport din cadrul Comisiei Europene a solicitat un sondaj pentru a evalua gradul de conștientizare și atitudinile privind siguranța rutieră printre cetățenii celor 27 de state Europene.

Obiectivele specifice ale sondajului FL 301 Road Safety privind siguranța rutieră în Uniunea Europeană au fost:

–          să descopere ce fel de probleme privind siguranța rutieră sunt considerate a fi mai serioase în viziunea cetățenilor UE

–          să îmbunătățească înțelegerea aspectelor privind siguranța rutieră și a zonelor în care cetățenii UE și-ar dori ca guvernele să realizeze mai multe și a celor în care aceștia consideră că se face destul

–          să identifice zonele politicii de siguranță rutieră pe care cetățenii UE le consideră ca priorități ale guvernului.

Sondajul se bazează pe interviuri telefonice și față-în-față cu eșantioane reprezentative ale cetățenilor UE (de peste 15 ani) care trăiesc în cele 27 de state membre.

Percepții privind seriozitatea problemelor de siguranță rutieră

Cetățenii UE au fost întrebați despre cinci probleme potențiale de siguranță rutieră: pentru fiecare dintre ele li s-a cerut să spună dacă a fost considerată o problemă în țara lor și dacă a fost considerată a fi una majoră sau minoră. Astfel, au fost identificate următoarele probleme majore de siguranță rutieră:

  1. Consumul de alcool la volan – 94%
  2. Viteza excesivă – 78%
  3. Persoanele care conduc mașina și vorbesc în același timp la telefon fără a utiliza un dispozitiv hands free – 76%
  4. Șoferii/pasagerii care nu folosesc centura de siguranță – 74%

Deși aproape trei sferturi dintre repondenți au considerat că vorbitul la telefon fără un dispozitiv hands-free reprezintă o problemă majoră de siguranță rutieră, doar 26% au spus același lucru despre vorbitul la telefon cu un dispozitiv hands-free. Jumătate dintre repondenți au considerat că aceasta este o problemă minoră, iar 22% au spus, că în țara lor nu reprezintă o problemă.

Sursa: www.ec.europa.eu

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter