Ce este RoSaCe?
RoSaCe este un proiect experimental susținut de Directoratul General pentru Energie și Transport din cadrul Comisie Europene. Scopul acestuia este să creeze o abordare educațională bazată pe conceptul educației pentru siguranța rutieră a copiilor pe străzi în scopul îmbunătățirii siguranței și calității vieții.
- Proiectul a fost lansat în șase capitale europene: Atena, Lisabona, Madrid, Roma, Vilnius și Varșovia.
- Acest proiect recunoaște cât este de important pentru copii să se poată deplasa în siguranță în oraș și în comunitate.
- Proiectul va beneficia de instrumente și metode inovatoare care au fost dezvoltate în domeniul sănătății și al educației de mediu.
- Principalii parteneri de proiect – centrele de competență – sunt experți în educarea pentru siguranță rutieră.
- Participanții recunosc rolul esențial al unei abordări centrate pe nevoile și implicarea copiilor, în care școala și comunitatea colaborează în scopul atingerii obiectivelor proiectului.
- O distribuire masivă a rezultatelor RoSaCe va crea o dezbatere majoră privind educația pentru siguranța rutieră a copiilor pe străzi care va avea un impact major asupra modelelor existente și va pregăti o abordare nouă la nivelul orașelor.
Unde va inova RoSaCe?
Educația pentru siguranță rutieră este în momentul de față limitată la probleme de trafic și comportamente ale șoferilor, fiind restricționată de timp și de curriculum. Conceptul de siguranță rutieră necesită o abordare nouă prin dialogul privind importanța siguranței și contribuția acesteia la calitatea vieții în comunitate.
RoSaCe dorește să clarifice confuzia dintre drumuri și străzi. Străzile ar trebui să fie mediul de zi cu zi al copiilor, în care aceștia se deplasează, interacționează și cresc.
RoSaCe se concentrează asupra importanței accesului autonom și sigur în oraș în scopul dezvoltării psihosociale a copiilor, a sănătății și a stării de bine a acestora. Experiența demonstrează că simplul proces de a aduce atât copiii, cât și întreaga comunitate pe străzile orașelor ar îmbunătăți siguranța lor.
În cadrul proiectului copiii vor explora percepția lor asupra siguranței în viața lor, în școală, în mediul lor. Ei sunt principalii agenți în acest proces de educație inovator și participativ. Profesorii, părinții și rețelele comunității sunt aliații de bază ai copiiilor.
Sursa: www.ec.europa.eu
Foto: Microsoft Office