UE își propune să faciliteze fluxul de bunuri și de persoane între țările UE prin realizarea unor legături între rețelele naționale de drumuri. Există posibilitatea ca ulterior să își assume responsabilitatea pentru auditurile privitoare la siguranța noii rețele.
În Uniunea Europeană, majoritatea rețelelor rutiere au fost elaborate dintr-o perspectivă națională. Obiectivul rețelelor transeuropene este de a dezvolta o rețea de transport care să faciliteze circulația bunurilor și a persoanelor între țările UE.
Până în 2020, rețeaua ar urma să acopere 90 000 km de autostradă și șosele de înaltă calitate.
UE va fi implicată în controlul siguranței pe șoselele din cadrul TEN prin efectuarea de auditări în momentul elaborării proiectului și prin derularea de inspecții periodice.
De asemenea, UE a finanțat proiecte referitoare la inspecții și audit, cum ar fi RIPCORD-ISEREST, care a analizat diferite metode prin care inginerii să poată realize inspecții pentru garantarea siguranței drumurilor. Rezultatul a fost elaborarea de recomandări pentru cele mai bune practici privind controlul siguranței drumurilor.
De asemenea, a elaborate un manual pentru formarea inspectorilor de drumuri din UE, prin proiectul EURO-AUDITS. Această formare a devenit o necesitate dată fiind existența unei noi legislații europene care prevede inspectarea tuturor rețelelor rutiere din toate țările UE, inclusive cele în care, în mod obișnuit nu se practică des astfel de controale.
Sursa: www.ec.europa.eu
Foto: SC Industrie Mică Prahova SA