Alocarea resurselor este de importanță capitală pentru eficiența programelor de siguranță rutieră. De aceea, procesul de alocare a resurselor trebuie să existe întotdeauna într-un program de siguranță rutieră. În mod invers, procesele de alocare a resurselor trebuie să fie legate de obiective specifice privind siguranța rutieră pentru a obține beneficii maxime cu fondurile alocate în cadrul procesului. Premisele procelor de alocare a resurselor sunt: un termen suficient de lung și un buget suficient de mare. Este de asemenea esnțială monitorizarea ulterioară pentru asigurarea eficienței măsurilor care au fost finanțate și pentru evitarea utilizării greșite a fondurilor. Neajunsurile potențiale ale acestor sisteme pot apărea în cazul în care acestea duc la utilizarea accentuată a unui anumit tip de măsuri de siguranță în detrimentul altor măsuri (care sunt poate mai eficiente). Aceste efecte secundare pot fi evitate prin stipularea faptului că furnizarea resurselor depinde de existența unor condiții generale adecvate și de tipul de măsuri pentru care sunt utilizate. Neîndeplinirea obiectivelor ar trebui să fie urmată de consecințe , pentru a asigura folosirea eficientă a resurselor.
Multe dintre țările cu bune practici în alocarea resurselor pentru siguranța rutieră finanțează o mare parte din programele de siguranță rutieră din taxele interne. Adesea, componentele specifice de siguranță rutieră sunt incluse în programe de inginerie sau programe educaționale mai ample și pot fi dificil de identificat ca părți individuale ale bugetului. Această abordare privind alocarea fondurilor în siguranța rutieră e relativ simplu de administrat, dar nu beneficiază de transparență în împărțirea echitabilă a costurilor în grupurile utilizatorilor de drum și în monitorizarea performanței financiare a investițiilor.
Unul dintre exemplele bune în domeniu este Suedia. În Suedia, siguranța rutieră este în mare parte finanțată de guvern, fondurile fiind distribuite apoi la Administrația Drumurilor și în alte sectoare. În 1999, finanțarea către Administrația Drumurilor a crescut de două ori, 1,25 miliarde de dolari fiind alocați siguranței rutiere pe o perioadă de 10 ani. S-a estimat că aproximativ 11 milioane de dolari pe an din bugetul Administrației Drumurilor sunt investiți în proiecte de siguranță rutieră.
Sursa: www.ec.europa.eu
Foto: Microsoft Office