Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Probleme de siguranță rutieră în opinia cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene

(sondaj Gallup, 2010)

Potrivit unui sondaj Gallup realizat în anul 2010 la cererea Directoratului General pentru Mobilitate și Transport, sub coordonarea Directoratului General pentru Comunicare din cadrul Comisiei Europene, principalele probleme de siguranță rutieră în statele membre ale Uniunii Europene sunt provocate de:        

  1. conducătorii auto care se urcă la volan sub influența alcoolului
  2. conducătorii auto care depășesc limita legală de viteză
  3. conducătorii auto care utilizează telefonul mobil fără un dispozitiv hands-free
  4. conducătorii auto/pasagerii care nu folosesc centura de siguranță.  

În privința măsurilor pe care guvernele statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să le adopte pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, majoritatea cetățenilor (52%) au fost de acord că prioritatea este îmbunătățirea infrastructurii. Aplicarea legilor în domeniul circulației rutiere a fost a doua măsură aleasă de cetățenii Uniunii Europene în scopul îmbunătățirii siguranței pe șosele. 36% dintre repondenți au afirmat că toate persoanele (cetățeni ai țării respective sau venind din străinătate) care încalcă legile circulației trebuie sancționate. Trei din zece persoane care au răspuns întrebărilor din cadrul acestui sondaj consideră că guvernele statelor membre ar trebui să inițieze mai multe campanii de siguranță rutieră. În același timp, un sfert dintre cei intervievați au fost de părere că reluarea periodică a orelor de condus pentru șoferi contribuie la o mai bună siguranță pe șosele.

În România, 82% dintre repondenți au răspuns că una dintre prioritățile guvernului în domeniul siguranței rutiere ar trebui să fie reducerea numărului celor care conduc sub influența alcoolului. 73% dintre intervievați văd conducătorii auto care depășesc limita legală de viteză ca o altă problemă de siguranță rutieră care ar trebui să fie în atenția guvernului. Peste jumătate (58%) consideră că guvernul ar trebui să considere ca prioritate reducerea numărului celor care folosesc telefonul mobil la volan fără un dispozitiv hands-free.

Mai mult de jumătate (52%) dintre persoanele de cetățenie română care au răspuns în cadrul sondajului consideră că principala măsură pe care guvernul trebuie să o adopte în vederea unei mai bune siguranțe rutiere este îmbunătățirea infrastructurii. Aplicarea legii în domeniul circulației rutiere a fost a doua măsură preferată de cetățenii români (21%).

Detalii suplimentare privind sondajul puteți afla accesând website-ul Comisiei Europene: http://ec.europa.eu.

Sursa: http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_301_en.pdf

Foto: Microsoft Office Online

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter