Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Prevenirea comportamentului periculos în trafic

Oamenii comit greșeli neintenționate, dar și abateri voite. Ambele duc la un comportament periculos în trafic. „Blocarea” vehiculului ar putea contribui la prevenirea greșelilor și a contravențiilor. Blocarea autovehiculului face imposibilă utilizarea acestuia de către conducătorul auto în cazul și în momentul în care nu are dreptul să-l folosească. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, printr-un card inteligent. Acesta este un tip de permis de conducere individual care împiedică conducerea unei mașini dacă permisul de conducere a fost suspendat sau atunci când există anumite restricții cu privire la conducerea autovehiculului (de exemplu, în ceea ce privește un permis de conducere obținut după mai multe etape). Un alt exemplu îl reprezintă blocarea la detectarea alcoolului, care împiedică pornirea unei mașini în cazul în care conducătorul auto este sub influența alcoolului.

Cea mai bună practică

Sistemul de blocare a aprinderii motorului la detectarea alcoolului (Alcolock)

Despre ce e vorba? Se estimează că alcoolul contribuie în proporție de 20-25% la accidentele grave. Sistemul de blocare a aprinderii motorului la detectarea alcoolului sau „alcolock” este un dispozitiv electronic care împiedică pornirea unui autovehicul în cazul în care conducătorul auto a băut prea mult. Pentru a stabili concentrația de alcool în sânge, conducătorul auto trebuie să sufle într-un detector de alcool înainte de a porni motorul și, apoi, în momente alese în mod aleatoriu în timp ce conduce. În general, acest dispozitiv este folosit pentru a împiedica persoanele care au fost condamnate pentru că au condus sub influența alcoolului de a recidiva. În aceste cazuri, dispozitivul „alcolock” face adesea parte dintr-un program de prevenire mai larg, incluzând asistență medicală și psihologică. Aceste dispozitive sunt de asemenea folosite de către companiile de transport. Ele își au originea dincolo de ocean. În Europa, Suedia a introdus „alcolock” cu peste zece ani în urmă. Mai recent, au existat proiecte pilot și în alte țări europene, inclusiv Belgia, Norvegia și Spania; alte țări, cum ar fi Regatul Unit, planifică în prezent introducerea unor proiecte pilot.

Care sunt factorii implicați? Programele „alcolock” pentru contravenienți ar necesita legislație, o organizație care să instaleze echipamentul și să citească datele înregistrate și o organizație care să evalueze rezultatele și să ofere conducătorilor auto din program asistență medicală și psihologică.

Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de această practică? Riscul producerii de accidente cu victime la autovehiculele echipate cu dispozitivul „alcolock” scade cu aproximativ 50%. În plus, se estimează că aceste dispozitive duc la reducerea cu 40-95% a ratei de recidivare a conducătorilor auto condamnați pentru că au condus sub influența alcoolului.

Sursa: www.ec.europa.eu

Foto: www.office.microsoft.com

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter