ROADPOL ROAD SAFETY DAYS 2021 – 16-23 SEPTEMBRIE “Pe stradă, în siguranţă!”
Utilizatori de drumuri neprotejați
Mersul pe jos și cu bicicleta sunt moduri de transport în care utilizatorii de drumuri relativ neprotejați interacționează cu traficul de mare viteză și de masă. Acest lucru face ca pietonii și bicicliștii să fie vulnerabili. Aceștia suferă cele mai grave consecințe în cazul coliziunilor cu alți utilizatori ai drumului, deoarece nu se pot proteja împotriva vitezei și masei celeilalte părți.
Dintre toate călătoriile, 20-40% sunt parcurse cu bicicleta sau pe jos, cu cel mai mare procent în Olanda și cel mai mic în Finlanda. Deplasările pe jos au loc cel mai frecvent în Marea Britanie, în timp ce excursiile cu bicicleta sunt cele mai frecvente în Olanda, Danemarca și Suedia. Unele grupuri de participanți la trafic se deplasează pe jos sau merg cu bicicleta mai mult decât altele. Aceste diferențe se reflectă și în implicarea lor în caz de accident. Mersul pe jos este deosebit de important pentru copiii cu vârsta sub 12 ani și adulții cu vârsta peste 75 de ani. Bicicleta este utilizată cel mai frecvent de adolescenți (12-17 ani).
Caracteristicile accidentelor
Între toate decesele cauzate de trafic în țările UE, proporția deceselor în rândul pietonilor este de aproximativ 17%, iar proporția deceselor în cazul bicicliștilor este de aproximativ 6%. Grupurile de vârstă care au cel mai mare procent de decese în rândul pietonilor sunt copiii mai mici de 10 ani și adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Accidentele care implică bicicliști au cea mai mare pondere în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. Procentele pentru aceste grupe de vârstă sunt de aproximativ două ori mai mari decât procentele medii pentru toate grupele de vârstă.
Cele mai multe decese, răniri grave și ușoare ale pietonilor și bicicliștilor apar în zonele urbane. Autovehiculele (autoturisme, camioane și autobuze) reprezintă peste 80% din vehiculele care lovesc pietonii și bicicliștii. Accidentele care implică pietoni și bicicliști apar frecvent la facilitățile destinate pietonilor și bicicliștilor, cum ar fi trecerile de pietoni, piste pentru biciclete și benzi pentru biciclete. Aceasta înseamnă că aceste facilități nu sunt neapărat suficient de bune pentru a preveni accidentele. Cu toate acestea, trecerile de pietoni ar putea fi, de asemenea, locul în care drumurile sunt cel mai adesea traversate.
Factorii care au fost identificați ca factori care contribuie la provocarea accidentelor și accidentelor de pietoni și bicicliști sunt viteza vehiculelor motorizate, greutatea și designul autovehiculelor, lipsa de protecție a pietonilor și bicicliștilor, vizibilitatea și controlul vehiculelor și consumul de alcool.
Cum se reduce numărul de accidente și se reduce gravitatea leziunilor
Măsurile care pot fi luate pentru a reduce numărul viitor de accidente care implică pietoni și bicicliști și/sau pentru a reduce gravitatea leziunilor rezultate, se referă la:
Reglementări speciale pentru pietoni și bicicliști
Pietonii și bicicliștii sunt supuși regulilor de circulație definite în Convenția de la Viena din 1968. În unele țări, au fost definite reglementări suplimentare. Acestea se referă la reglementări suplimentare referitoare la echipamentele obligatorii pentru a asigura vizibilitatea bicicliștilor (de exemplu, reflectoare pentru pedale, reflectoare cu spițe), standarde pentru scaunele de biciclete pentru copii (de exemplu, scaune atașate, suporturi pentru picioare), vârsta minimă pentru deplasarea pe bicicletă pe drumurile publice și legislația privind casca.
Sursa : europa.eu