Potrivit Parlamentului European, toate maşinile noi ar trebui echipate cu sisteme de asistenţă pentru şoferi capabile să detecteze pietonii, să frâneze automat sau să adapteze viteza.
În fiecare an, peste 25000 de mii de oameni îşi pierd vieţile pe drumurile europene. Alte sute de mii sunt răniţi în accidente rutiere. Aproximativ 90% din aceste accidente sunt cauzate de eroarea umană.
Multe dintre acestea pot fi evitate prin folosirea noilor sisteme tehnologice de asistare a şoferilor în situaţii periculoase. Astăzi numai câteva modele de maşini de ultimă generaţie sunt echipate cu astfel de sisteme, însă datorită beneficiilor evidente, Parlamentul European intenţionează să facă aceste sisteme obligatorii pe toate maşinile noi conform unei rezoluţii adoptate marţi, 14 noiembrie.
Aceste sisteme variază de la frânarea automată la detectarea unui pieton până la asistarea inteligentă în cazul vitezei periculoase. Sistemele pot încetini o maşină în mod automat pentru evitarea coliziunilor şi pot asista şoferii asfel încât aceştia să rămână în limitele admise de viteză. Există şi sisteme care folosesc avertismente sonore sau chiar aduc maşina înapoi pe banda de rulare în cazul în care aceasta derapează.
Dieter-Lebrecht Koch, cel care a scris textul rezoluţiei, a declarat:
„Fie că suntem şoferi, pietoni sau biciclişti, cu toţii facem greşeli. Şi în aceste situaţii sistemele de asistare automatică sunt precum copiloţii tăcuţi care ne ajută să evităm accidentele.”
În timp ce aceste sisteme şi alte sisteme de asistenţă a şoferilor erau montate numai pe maşinile de lux, acum acestea pot fi găsite pe toate tipurile de maşini. Cu toate acestea, trei sferturi dintre noile maşini nu sunt încă echipate cu nici un astfel de sistem, în principal datorită costurilor adiţionale.
Pentru reducerea costurilor, proiectul de rezoluţie sugerează ca numai caracteristicile care sunt deja disponibile pe piaţă şi şi-au demonstrat abilitatea de a salva vieţi, precum sistemele automate de frânare de urgenţă ce detectează pietoni şi bicilişti, să devină obligatorii.
„Fiecare ar trebui să poată să îşi achiziţioneze o astfel de maşină,” a declarat Koch. „Prin implementarea de masă a acestor sisteme ele îşi vor scădea costurile. Astfel, preţul maşinilor echipate cu astfel de sisteme nu va fi unul exorbitant; ele vor fi doar puţin mai scumpe.”
Sursa: http://www.europarl.europa.eu