Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Noutăţi în siguranţa rutieră la nivel european: noul schimb de informaţii între statele membre UE ajută poliţia să urmărească infracţiunile rutiere comise în străinătate

Noile reguli UE au avut un impact pozitiv asupra infracţiunilor rutiere comise în strănătate. Potrivit unui raport adoptat recent, numărul infracţiunilor investigate a crescut de 4 ori până la aproximativ 2 milioane între 2013 şi 2015 în Statele Membre care au implementat regulile (până în noiembrie 2016, 23 dintre 28 state membre ale UE au implementat directiva privind schimbul de informaţii între state, inclusiv România – Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda au obţinut o derogare şi pot implementa directiva până în mai 2017, iar Franţa şi Portugalia urmează să o implementeze). Directiva privind schimbul de informaţii între statele membre UE permite identificarea conducătorilor auto care comit infracţiuni rutiere în străinătate în interiorul statelor membre, cu ajutorul unui sistem electronic. Sistemul include posibilitatea identificării vehiculelor care depăşesc viteza admisă, a celor care ignoră lumina roşie a semaforului, precum şi a conducătorilor auto care nu folosesc centura de siguranţă şi a celor care aleg să conducă sub influenţa alcoolului.

Evaluarea a demonstrat că sistemul electronic de informaţii creat permite schimbul rapid şi sigur al datelor de înregistrare ale vehiculelor şi nu generează cheltuieli administrative care nu sunt necesare. Cu toate acestea, sistemul nu este încă utilizat la potenţialul real. În 2015, aproape jumătate dintre infracţiunile rutiere comise de non-rezidenţi nu au fost investigate.

În plus, raportul sugerează includerea unor noi infracţiuni rutiere în directivă, ca de exemplu, nepăstrarea distanţei regulamentare faţă de vehiculul din faţă, depăşirea periculoasă şi parcarea periculoasă.

6 mai 2015 a fost termenul limită de punere în practică a Directivei privind schimbul de informaţii între statele membre UE cu privire la infracţiunile rutiere comise în străinătate.

În termeni practici, Directiva oferă Statelor Membre acces la datele de înregistrare ale fiecărui stat printr-un sistem electronic de informaţii care permite schimbul necesar de informaţii între statul în care infracţiunea a fost comisă şi cel în care este înregistrat vehiculul. Odată ce numele proprietarului vehiculului şi adresa acestuia sunt cunoscute, este posibil ca presupusul şofer care a comis infracţiunea să primească o scrisoare pe baza modelului stabilit de Directivă. Cu toate acestea, depinde de Statul Membru în care a avut loc incidentul să decidă asupra modului în care se va realiza aplicarea legii.

Directiva acoperă opt dintre cele mai comune infracţiuni rutiere:

  1. Condusul cu viteză ce depăşeşte limita de viteză admisă;
  2. Neutilizarea unei centuri de siguranţă;
  3. Ignorarea culorii roşii a semaforului;
  4. Condusul sub influenţa băuturilor alcoolice;
  5. Condusul sub influenţa drogurilor;
  6. Condusul fără cască de siguranţă;
  7. Folosirea unei benzi interzise;
  8. Utilizarea în mod ilegal a unui telefon mobil sau a unui alt dispozitiv de comunicare în timpul condusului.

Sursa: www.europa.eu

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter