Comisia Europeană salută adoptarea finală de către Parlament și Consiliu a directivei pentru consolidarea aplicării transfrontaliere a normelor de circulație rutieră.
Deși normele anterioare ale UE au îmbunătățit respectarea normelor de siguranță rutieră de către conducătorii auto nerezidenți, există în continuare un decalaj semnificativ, aproximativ 40 % dintre infracțiunile transfrontaliere rămânând nepedepsite din cauza dificultăților legate de identificarea celor care le-au comis sau de aplicarea amenzilor. Normele nou adoptate abordează aceste deficiențe prin consolidarea cooperării între statele membre, prin simplificarea identificării infractorilor și prin facilitarea aplicării amenzilor.
Comisarul pentru transport și turism durabil, Apostolos Tzitzikostas, a declarat: „În fiecare an, peste 20 000 de persoane mor pe drumurile din Europa. Pentru a reduce aceste cifre inacceptabile, este esențial să se asigure un efect real de descurajare prin aplicarea normelor de circulație rutieră. Șoferii trebuie să știe că, dacă încalcă regulile și pun în pericol alte persoane, se vor confrunta cu consecințele acțiunilor lor, indiferent dacă au șofat în țara lor de origine sau în străinătate.”
Cooperarea dintre autoritățile naționale nu se va concentra doar pe cele mai frecvente și grave infracțiuni, cum ar fi viteza, conducerea în stare de ebrietate și sub influența drogurilor, ci și pe alte comportamente periculoase:
- nepăstrarea unei distanțe sigure față de vehiculul din față;
- depășiri periculoase;
- parcarea sau oprirea periculoasă;
- traversarea uneia sau mai multor linii albe continue;
- conducerea în direcția greșită;
- nerespectarea normelor privind crearea și utilizarea coridoarelor de urgențăsau privind cedarea trecerii vehiculelor serviciilor de urgență;
- utilizarea unui vehicul supraîncărcat;
- nerespectarea normelor privind restricțiile de acces al vehiculelor legate de siguranța rutieră;
- lovire și fuga de la locul accidentului;
- nerespectarea normelor la trecerile la nivel cu calea ferată.
Statele membre vor raporta cu privire la aspectele legate de infracțiunile comise de conducătorii auto din țări terțe. Un portal informatic va oferi cetățenilor acces ușor la informații privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru, dar și la procedurile de contestație, precum și la amenzile aplicate, la schemele de aplicare a normelor și la mijloacele disponibile de plată a amenzilor.
Garanțiile pentru protecția datelor cu caracter personal sunt consolidate prin roluri și sarcini clare pentru administrațiile naționale în procedurile transfrontaliere de asigurare a respectării legislației, dispoziții privind securitatea datelor, termene clare și orientări privind limbajul care trebuie utilizat în comunicarea cu cetățenii.
Etapele următoare
Noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) în zilele următoare. Statele membre vor trebui să le transpună în legislația națională în termen de doi ani și jumătate, de la publicarea în JO.
Sursa: European Road Safety Charter