Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Neatenția la volan

Conducătorii auto trebuie să fie în permanență atenți la trafic – nu numai pentru siguranța lor, ci și pentru cea a pasagerilor dar și a celor participanți la trafic. 

Neatenția la volan are multiple forme

Putem distinge trei mari categorii:

  1. Vizuală – factori care distrag privirea conducătorilor auto aflați la volan
  2. Cognitivă – factori care îi fac pe conducătorii auto să se gândească la alte lucruri
  3. Manuală – factori care îi determină pe conducătorii auto să ia mâinile de pe volan.

Deseori, imprudența conducătorilor auto este cauzată de toți acești factori: de exemplu, un conducător auto care este nevoit să-și întoarcă privirea pentru a se ocupa de copiii aflați pe bancheta din spate va avea atenția distrasă de la trafic.

Cauze

Telefoanele mobile și GPS-urile sunt principalele cauze. Este necesar ca dispozitivele de navigare prin satelit să fie amplasate într-un loc ușor vizibil pentru conducătorii auto, fără a le jena privirea. De asemenea, atenția conducătorilor auto este distrasă atunci când aceștia mănâncă sau manipulează radioul sau CD playerul.

Cum putem evita neatenția la volan

În general, pentru a ne putea menține atenția la volan, este necesară o bună organizare. Dacă doriți să mâncați, faceți acest lucru înainte de a urca la volan. Dacă trebuie neapărat să efectuați un apel telefonic sau să vă ocupați de copii, trageți pe dreapta, pentru a reduce riscul producerii unui accident.

O bună practică în materie de siguranță rutieră

Monitorizarea abaterilor privind telefonul mobil în Regatul Unit al Marii Britanii

Despre ce este vorba?Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculului sporește riscul de accident. Este deci de interes să se monitorizeze proporția conducătorilor auto care folosesc telefonul mobil. În Regatul Unit, studii privind folosirea telefonului mobil au fost realizate în 2002, 2003 și 2004 în 38 de locații din sud-estul Angliei. Utilizarea telefonului a fost detectată printr-o combinație de observație vizuală și de folosirea unui detector electronic de telefoane mobile pentru a maximiza fiabilitatea observațiilor. În studiul din 2004 s-au observat peste 110 000 de autoturisme și 27 000 de alte vehicule.

Care sunt factorii implicați?Studiul este realizat la cererea Departamentului britanic pentru Transporturi.

Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de această practică?Studiileoferă informații despre folosirea efectivă a telefoanelor mobile în timpul conducerii automobilului și despre tedințele înregistrate în timp. Costurile sunt relativ scăzute. Datele sunt colectate de 2-3 persoane în fiecare locație. În total sunt necesare aproximativ 40 de zile pentru un studiu. Timpul necesar pentru a gestiona datele culese este neglijabil, deoarece obesrvațiile sunt introduse direct pe laptop. Investițiile sunt necesare pentru a achiziționa detectoare electronice.

Sursa: www.ec.europa.eu

Foto: Microsoft Office

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter