Calmarea traficului ca parte a strategiilor de siguranţă rutieră locale
Schemele de calmare a traficului sunt un element important în strategiile de siguranţă rutieră locale. Aceste strategii ar trebui să includă şi managementul vitezei atât pentru a obţine niveluri sigure ale vitezei pe toate drumurile cât şi pentru a se asigura că limitele de viteză aplicate sunt potrivite. Măsurile de calmare a traficului ar trebui utilizate pentru a încuraja atât reducerea vitezei cât şi respectarea limitelor stabilite. O atenţie specială trebuie acordată drumurilor frecvent utilizate de copii, incluzând străzile din jurul şcolilor, rutele pe care aceştia le folosesc pentru a se deplasa spre şcoală şi zonele rezidenţiale în care îşi petrec o mare parte din timpul liber.
Aplicabilitate
Măsurile de calmare a traficului sunt în mod obişnuit aplicate ca urmare a îngijorărilor venite din partea comunităţii cu privire la vitezele mari de deplasare a vehiculelor. În consecinţă, aceste măsuri sunt mai des aplicate în zonele urbane cu mare densitate dar şi în centrul zonelor rurale. Principalele caracteristici ale zonelor asociate cu măsuri de calmare a traficului sunt:
- generează în mod constant activitate pietonală; de exemplu, străzile din jurul şcolilor, zonele de cumpărături din centrul oraşului, străzile de lângă parcuri, complexe de sănătate sau firme mari;
- activitatea pietonilor, fie aceasta constantă sau nu, pe trotuare;
- străzile adiacente care servesc atât ca facilitate de transportare cât şi ca spaţiu comunitar;
- zone turistice, civice, istorice sau în care sunt amplasate instituţii.
Calmarea traficului este cel mai des aplicată în cazul străzilor în care vitezele de deplasare ale vehiculelor sunt în conflict cu activitatea pietonilor şi cu alte aspecte mai sus menţionate.
Beneficii potenţiale
Atunci când sunt folosite în mediile potrivite, măsurile de calmare a traficului contribuie atât la reducerea frecvenţei cât şi a severităţii coliziunilor. Mai mult decât atât, măsurile de calmare a traficului sunt menite să crească atenţia şoferilor astfel încât vehiculele au mai puţine şanse de a intra în coliziune.
Avantajele se răsfrâng asupra tuturor participanţilor la trafic, fie aceştia pietoni, biciclişti sau şoferi. Deşi avantajele sunt numeroase, există şi câteva dezavantaje:
Tipuri de măsuri
Calmarea traficului încorporează trei categorii principale de măsuri:
- îngustarea aparentă sau în mod real a străzii
- curbarea căii de deplasare a vehiculelor
- alterarea profilului vertical al şoselei.
Aceste măsuri sunt folosite pentru reducerea vitezelor de operare pe şosele şi pentru creşterea atenţiei şoferilor.
Printre cel mai familiare metode de calmare a traficului sunt: sensurile giratorii, mobilierul stradal, îngustarea drumurilor, insule pietonale, trecerile de pietoni ridicate, relantisoarele, etc.
Sursa:
Traffic calming – Great Britain: Department for Transport ;
Mass Highway .
Foto: Microsoft Office