Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Marcajele rutiere și impactul lor asupra comportamentului șoferilor și asupra siguranței rutiere

Ca parte a planului de control al traficului, rolul marcajelor rutiere este de a delimita suprafața de trafic și de a oferi ghidare vizuală pentru utilizatorii drumului. De la prima aplicare a acestora și până în ziua de azi, marcajele rutiere au devenit un element comun al infrastructurii de transport.

În prezența marcajelor rutiere a căror lățime depășește 15 cm șoferii se apropie mai mult de marginea drumului, fapt care conduce la reducerea riscului de ciocniri frontale.

Tipurile diferite de marcaje rutiere (linii transversale, longitudinale, curbe, etc.) s-au dovedit a reprezenta o măsură pozitivă de reducere a vitezei mai ales în locații periculoase precum curbele sau intersecțiile.

Marcajele rutiere sunt importante în special în condiții de noapte, dar și pe timp de ploaie, când percepțiile privind culoarea, forma și contrastul sunt alterate. În astfel de condiții, cea mai importantă caracteristică a marcajelor este retroreflectivitatea acestora, adică potențialul materialului de a reflecta lumina, creând o mai mare luminozitate a suprafeței în condiții de noapte sau ploaie. Opinia generală este că retroreflectivitatea marcajelor are un impact pozitiv asupra siguranței rutiere. Cu alte cuvinte, marcajele rutiere cu o mai mare retroreflectivitate vor oferi o mai bună ghidare vizuală noaptea și pe vreme ploioasă, astfel reducând riscul accidentelor rutiere.

Sursa : Journal of Advanced Transportation · August 2020

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter