Este important ca infrastructura rutieră să fie planificată, proiectată şi construită ţinând pe deplin seama de consecinţele în materie de siguranţă. Acest lucru este valabil atât pentru noua infrastructură, cât şi pentru planurile de reconstrucţie. Unul dintre instrumentele prin care se realizează aceasta este auditul în domeniul siguranţei rutiere. În auditurile privind siguranţa rutieră, experţii în materie de siguranţă rutieră analizează potenţialele probleme de siguranţă în diferite stadii de planificare şi proiectare a unui proiect de infrastructură.
Pe lângă identificarea problemelor potenţiale de siguranţă în stadiul de planificare şi proiectare, este de asemenea important să se pună în evidenţă problemele potenţiale din reţeaua rutieră existentă. Inspecţia privind siguranţa rutieră este un instrument care constă în verificări periodice ale reţelei existente din punct de vedere al siguranţei.
Despre ce este vorba? O inspecţie privind siguranţa este o analiză periodică, efectuată de experţi cu studii specializate, a aspectelor legate de siguranţă pentru o reţea rutieră aflată în funcţiune. Aceasta implică inspectarea în teren a reţelei rutiere. Inspecţiile de rutină privind siguranţa sunt realizate în mod regulat pentru o reţea rutieră cu scopul de a identifica defectele fizice ale infrastructurii rutiere. Ca rezultat, pot fi aplicate şi puse în aplicare îmbunătăţiri ale mediului rutier, folosind, acolo unde este posibil, măsuri având costuri reduse.
Care sunt factorii implicaţi? Inspecţiile privind siguranţa rutieră sunt realizate în mod ideal de către o echipă de experţi cu pregătire specială. Ar trebui, de asemenea, să se folosească informaţii furnizate de operatorul responsabil de drumul respectiv şi de poliţia rutieră.
Cât este de eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică? Beneficiile inspecţiilor privind siguranţa rutieră constau în:
- creşterea conştientizării necesităţii siguranţei rutiere în rândul autorităţilor şi al proiectanţilor infrastructurii rutiere;
- crearea unei baze pentru dezvoltarea sistematică a performanţelor unui drum în materie de siguranţă;
- sublinierea nevoilor celor mai urgente pentru dezvoltarea drumurilor prin identificarea locaţiilor exacte şi a tipului de defect constatat.
Sursa: www.ec.europa.eu
Foto: Public Domain Pictures