Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Indicatoare și marcaje

Indicatoarele și marcajele pot furniza informații importante privind îmbunătățirea siguranței rutiere. Ele reglementează, avertizează și orientează participanții la trafic. Dacă aceștia sunt informați cu privire la ceea ce se așteaptă de la ei, este mai probabil să recționeze și să se comporte în mod corespunzător. Indicatoarele și marcajele trebuie instalate în mod consecvent, plasate în locații logice, ușor de înțeles și vizibile. Aceasta înseamnă de asemenea că reglementările rutiere subiacente, cum ar fi limitele de viteză locale, trebuie stabilite pe baza unor principii clare și consecvente. Vizibilitatea indicatoarelor și a marcajelor trebuie verificată cu regularitate pentru ca acestea să nu fie acoperite de crengile copacilor sau să se estompeze din cauza soarelui. Este necesară utilizarea de materiale retro-reflectorizante pentru a asigura vizibilitatea acestora pe timp de noapte.

Indicatoarele rutiere instalate la marginea carosabilului trebuie să fie rare, deoarece participanții la trafic pot procesa doar o cantitate limitată de informații la un anumit moment. Prea multe indicatoare rutiere într-un singur loc pot să deruteze participanții la trafic și să le distragă atenția în loc să-i ajute. Instalarea a prea multor indicatoare poate duce la încălcarea și nerespectarea semnificației lor.

Cea mai bună practică

Marcaje rezonatoare în Suedia

Despre ce este vorba?

Marcajele rezonatoare sunt încastrate în suprafața asfaltului pe acostament sau între benzile cu circulație din sensuri opuse în combinație cu marcajele rutiere obișnuite. Marcajele rezonatoare vibrează și fac zgomot atunci când un vehicul trece peste ele, alertând conducătorul auto la potențialul pericol de accident pe care îl implică schimbarea benzilor.

Care sunt factorii implicați?

Instalarea marcajelor rezonatoare intră de obicei în atribuțiile administrațiilor rutiere naționale sau regionale.

Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de această practică?

Cercetările efectuate în diferite țări au arătat că numărul de accidente cu victime poate fi redus cu peste 30% prin instalarea de marcaje rezonatoare pe acostament și cu peste 10% prin instalarea lor pe axul drumului. Estimarea costurilor este foarte variabilă. Analizele costuri-beneficii realizate de Norvegia și Statele Unite ale Americii au estimat că beneficiile depășesc costurile cu un factor între aproximativ 3 și 180.

Sursa: www.ec.europa.eu

Sursa foto: www.office.microsoftcom

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter