Acest tip de educație se adresează în general unor grupuri de elevi într-un cadru școlar (contrar instruirii conducătorilor auto). Deși scopul final al campaniilor de siguranță rutieră este o schimbare de comportament, acestea urmăresc fie o mai bună informare cu privire la o anumită problemă de siguranță rutieră, fie schimbarea atitudinilor față de anumite comportamente la volan, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau excesul de viteză.
O bună practică
Semnul luminii, din Letonia
Despre ce este vorba? Semnul luminii este o campanie națională din Letonia care a vizat siguranța pietonilor pe înturneric. Campaniile au fost desfășurate în 2004 și 2005, în ultimele luni ale anului, când ziua este cea mai scurtă. Campania a avut ca scop informarea pietonilor cu privire la riscurile mersului pe jos fără materiale reflectorizante pe timp de noapte sau pe înserat. S-au folosit tipuri de media foarte diverse. Panouri publicitare mari au fost instalate pe principalele șosele din jurul celor mai mari orașe letone. În urma aceste campanii a fost înființat un fond public, care a organizat două acțiuni: elevii mai multor școli din mediul rural au primit veste reflectorizante; a fost organizată o colectă de haine călduroase în departamentele Crucii Roșii unde li s-a adăugat material reflectorizant și apoi au fost date familiilor sărace.
Care sunt factorii implicați? Fondul a fost înființat su sprijinul unor terțe părți, cum ar fi școlile, departamentele Crucii Roșii și sponsorii. Costul materialelor sponsorizante a fost suportat de către pietoni și, în parte, de către sponsorii campaniei (în special pentru copii și penru persoanele cu venituri mici).
Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de această practică? După două campanii Semnul luminii, proporția medie a pietonilor care poartă materiale reflectorizante pe întuneric a crescut de la 4% la 20%.
Sursa: www.ec.europa.eu
Foto: Microsoft Office