Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Educația rutieră

Educația pentru siguranța rutieră are ca scop promovarea cunoașterii și a înțelegerii regulilor de circulație și a situațiilor din trafic, îmbunătățirea deprinderilor prin instruire și experiență și consolidarea sau modificarea atitudinilor cu privire la conștientizarea riscurilor, siguranța personală și siguranța celorlalți participanți la trafic.  

Educația pentru siguranța rutieră este realizată în general în cadrul școlii, vizând în special diferite modalități de transport și roluri în trafic cu care elevii de diferite vârste se confruntă activ sau pasiv. În timp ce foarte multe țări pledează în favoarea așa-numitei educații permanente, în practică majoritatea programelor de educație pentru siguranța rutieră se adresează copiilor din școala primară. Copiii din ciclul secundar și, cu siguranță, persoanele care au depășit această vârstă sunt mai puțin implicate în educația pentru siguranța rutieră.

În general, măsurile educaționale care vizează ansamblul de cunoștințe, deprinderi și atitudini sunt considerate mai bune decât măsurile care vizează exclusiv una dintre aceste trei componente. Ponderea relativă a tuturor celor trei componente trebuie să fie adaptată obiectivului urmărit de măsura în cauză. În plus, este important ca educația pentru siguranța rutieră să fie integrată prin alte măsuri de siguranță rutieră, cum ar fi aplicarea legislației rutiere, infrastructura, în contextul mai larg al școlii (dacă este vorba despre o acțiune desfășurată în cadrul sistemului de învățământ).

Zebra Seef

Despre ce este vorba? În prezent, marca siguranței rutiere Zebra Seef se adresează școlilor primare, însă o abordare similară este în curs de elaborare pentru ciclul secundar și pentru învățământul special. Școlile pot câștiga certificate și o marcă lucrând la una din cele patru teme principale ale proiectului:

  1. Integrarea educației pentru siguranța rutieră în programa școlară (de exemplu, profesori de siguranță rutieră, evenimente specifice cum ar fi „săptămâna siguranței în trafic”;
  2. Stimularea unui mediu școlar sigur și sănătos (de exemplu, accesul ușor către școală, modalități de transport nepoluante, drumuri sigure spre școală);
  3. Implicarea părinților (de exemplu, dezvoltarea unui sistem de informare pentru părinți, patrule de asistență la traversare formate din părinți);
  4. Realizarea de diferite cursuri practice și proiecte.

Proiectul aduce un sprijin important prin faptul că oferă o structură organizatorică și asistență profesionistă. Pentru toate temele există orientări, propuneri și materiale sub diferite forme (cărți, broșuri, filme, CD-ROM-uri).

Care sunt factorii implicați? Pe lângă personalul din școli, sunt implicați în acest proiect autoritățile municipale, factorii de politică locală, poliția, organizațiile privind siguranța rutieră și, în egală măsură, părinții elevilor. Există o comisie independentă care vizitează școlile pentru a da sfaturi, a oferi asistență și a gestiona procesul de certificare și acordare a mărcii.

Cât este de eficientă și care sunt costurile implicate de această practică? Un studiu de evaluare limitat a arătat un efect pozitiv de mică întindere asupra comportamentului (autoraportat) în trafic. Participarea școlilor este gratuită. Autoritățile regionale oferă sprijin financiar pentru organizarea globală a proiectului și pentru materialele educative destinate școlilor.

Sursa: www.ec.europa.eu

 

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter