Siguranța rutieră

Campanii Industrie Mică Prahova SA

Educația în domeniul siguranței traficului și al mobilității nu este un subiect dedicat în marea majoritate a statelor membre UE

Educația este considerată o parte esențială a abordării integrate a siguranței traficului. Deși este important să se vadă educația în domeniul siguranței rutiere ca proces de învățare pe tot parcursul vieții, acest raport se concentrează asupra modului în care o astfel de educație este oferită în învățământul primar și secundar în Europa. Chiar dacă marea majoritate a țărilor europene au semnat Convenția CEE-ONU privind traficul rutier și s-au angajat astfel să asigure educația rutieră în școli la toate nivelurile, această primă imagine de ansamblu asupra siguranței traficului și educației în domeniul mobilității în Europa demonstrează că, în practică, acest angajament nu este întotdeauna îndeplinit. Numai în Republica Cehă, Irlanda și Germania este educația în siguranța rutieră oferită la toate nivelurile. În timp ce educația pentru siguranța rutieră este oferită copiilor în învățământul primar în toată Europa, în general nu este acordată copiilor și tinerilor în învățământul secundar în 19% din state. 

Prezentarea generală arată că educația în domeniul siguranței traficului și al mobilității este în general abordată în învățământul secundar în acele state în care se acordă. Acest lucru în timp ce mortalitatea în trafic crește în mod abrupt după 13 ani, și acei copii și tineri în școli ar putea beneficia, prin urmare, de la primirea lecții de siguranță rutieră adecvate. În ceea ce privește învățământul primar și secundar, acest raport arată că educația în domeniul siguranței traficului și al mobilității nu este un subiect dedicat în marea majoritate a statelor (respectiv 72% și 83%). În plus, numărul de ore de școală primară în care copiii primesc educație de siguranță rutieră diferă foarte mult în întreaga Europă și chiar în cadrul statelor. În timp ce examenele sunt un instrument important pentru a verifica îndeplinirea obiectivelor educaționale stabilite, acestea sunt luate doar într-o treime din statele europene pentru învățământul primar și numai în patru dintre cele douăzeci și nouă de state în care educația în materie de siguranță rutieră este, în general, oferită  la nivelul secundar. În ceea ce privește conținutul educațional, majoritatea statelor din Europa abordează normele și semnele de circulație, precum și comportamentul în condiții de siguranță la nivel primar, iar acest lucru este extins ulterior pentru a include riscurile cu care se confruntă șoferii tineri la nivel secundar. În plus, această prezentare arată că furnizarea de educație pentru profesori diferă considerabil în întreaga Europă, însă numai în Polonia și Slovacia este abordată structural. Deși educația în domeniul siguranței traficului este considerată o parte esențială a abordării integrate a siguranței traficului, se cunosc în prezent puține despre eficiența sa. Prin urmare, ar trebui să se facă mai multe pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea evaluărilor programelor de educație în domeniul siguranței traficului și al mobilității. Educația este considerată o parte esențială a abordării integrate a siguranței traficului.  Cu peste 25.000 de persoane care încă mor pe drumurile europene în fiecare an, este vital ca fiecare măsură să fie luată pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Pe lângă măsurile de siguranță a vehiculelor, ingineria infrastructurii și asigurarea respectării legislației în domeniul siguranței traficului și al mobilității trebuie să joace un rol important în a face drumurile europene mai sigure. Copiii și tinerii sunt utilizatori rutieri în fiecare zi ca pasageri, ca pietoni, ca bicicliști, și ca utilizatori de moduri de transport precum  scutere electrice. Siguranța rutieră pentru copii și tineri este responsabilitatea adultului și implică aranjamente fizice, utilizarea echipamentelor de siguranță, educație și formare, îndrumare și sprijin. Trebuie să li se acorde treptat mai multă responsabilitate pentru ei înșiși și pentru siguranța lor.

Sursa: LEARN! project

Industrie Mică Prahova SA

producție și montaj toate tipurile de indicatoare rutiere; aplicare de marcaje orizontale pe drumuri publice

Newsletter